Västermalmsgalleriet

Välkommen in till Västermalmsgalleriet! 

Kungsholmsborna längtar efter mer kultur. Därför öppnar vi nu Västermalmsgalleriet, ett pop-up galleri kurerat av Jeanette Steinsland, mitt i Västermalmsgallerian. 

Under två veckor mellan torsdag till söndag (26-29/9 & 3-6/10) kommer besökarna kunna ta del av skulpturer, målningar och illustrationer. Jeanette beskriver temat för utställningen som ”det som är och det som en gång var”.

Allt om medverkande konstnärerna

Fabian Bergmark Näsman (f.1991)

Fabian Bergmark Näsman är en Stockholm-baserad skulptör. Genom att demontera former och skapa nya kombinationer utvecklar Bergmark Näsman hybrida drag i sina skulpturer, som ett sätt att spekulera i metamorfosens natur för att utmana logiken i det organiska. Han erhöll sin MFA från Konstfack University of Arts, Crafts and Design, Stockholm, Sverige (2019) och sin BFA från Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam, Nederländerna (2017).


Tove E. Dreiman (f.1987)

Tove Dreiman arbetar som bildkonstnär och scenograf med bas i Stockholm där hennes arbeten visats på bland annat Marabouparkens Konsthall, Moderna Dansteatern (MDT) och Gärdets tunnelbanestation. Hon återkommer ofta till organiska former som är nervösa till uttrycket men sällsamt rogivande att teckna. Utomlands har hon ett flertal gånger ställt ut i Japan och under hösten 2019 kommer hon vistas på artist residence i Mexiko. Se mer på tovedreiman.se


Malin Norberg (f.1989)

Malin Norberg bor och arbetar i Stockholm arbetar med installationer, skulpturer, performance och musik. Hon använder ljud, rekvisita och objekt för att skapa ritualer och drömlika tillstånd.


Hanna Andersson (f. 1987)

Hanna Andersson är utbildad vid Konstfack i Stockholm och är idag baserad i Stockholm och Göteborg. I sin praktik blandar hon olika medier som måleri, skulptur, installation och ljud. Anderssons drivs av metafysiska frågeställningar och en vilja att genom intuitivt skapande tyda sitt undermedvetna. Resultatet är ofta abstrakt med en hallucinatorisk underton, som i hennes måleri som många gånger är uppbyggt av organiska former och symboler som för tankarna till något bortglömt urtida skriftspråk.
Andersson har ställt ut nationellt och internationellt sedan 2009 och publicerade tidigare i år sin debutbok Förlåtelsemaskinen på förlaget Moon Space Books.


Elli Hemberg (1896-1994)

Elli Hemberg utbildade hon sig på Carl Wilhelmssons målarskola i Stockholm 1918-22 och ställde ut p. Liljevalchs konsthall i Stockholm 1922. Hon målade framförallt landskap och porträtt till att börja med, i nysaklig stil. Under senare delen av 1940-talet påbörjade hon ett nära samarbete med Otto G Carlsund och övergick först till abstrakt konst och så småningom från måleri till skulptur. Först på 1970-talet slog hon på allvar igenom som konstnär. Under 1970- och 1980-talen väckte Elli Hemberg uppmärksamhet med sina arkitektoniska skulpturprojekt. Med sin fenomenala rytm- och färgkänsla är Elli Hembergs konstnärskap värt att upptäcka och återse. Hon skapade arkitektoniska skulpturer där hon arbetade med rum och ljus och fick många offentliga uppdrag. Ett femtontal av hennes konstverk finns i offentlig miljö.


Per-Erik Willö (1921-2017)

Per-Erik Willö började redan 1933 med att göra trägubbar i slöjden och fick som 14-åring arbete hos en träbildhuggare i Malmö. Efter sex års lära och studier via kvällskurser i yrkesskolan Malmö kunde han avlägga gesällexamen som träbildhuggare 1943. Han fortsatte sin utbildningen vid Skulpturskolan i Lund 1944–1945 för att sedan fortsätta på Konstfackskolan 1945–1949 samt vidare på Kungliga konsthögskolan 1949–1954 och under ett flertal studieresor till Italien och Frankrike. Från 1950 börjar Per-Erik jobba med fria former på Konstakademin och 1956 tilldelades han det Stora konstlotteriets stipendium 1956. Per-Erik har fortsatt arbeta trots hög ålder, 95 år gammal jobbade han vidare med det han kallar Husiestilen 2000 där nya mönster och former projiceras fram enligt en egenutvecklad metod. Han medverkade i en internationell utställning för akademielever i Milano 1954 och medverkade i Sveriges allmänna konstförenings vårsalonger i Stockholm samt Skånes konstförenings utställning i Malmö.


Eric Grate (1896-1983)

Från harmonisk klassicism och tunga kvinnogestalter som utstrålade lugn och harmoni till expressiva fantasier med trasig, abstraherad form. Under 1920-talet skulpterade Eric Grate tunga kvinnogestalter som utstrålade lugn och harmoni. Därefter gjorde han surrealistiska experiment med trasig, abstraherad form. På 1930-talet arbetade han med nordiska sagomotiv och därefter med klassiska former omväxlande med expressiv fantasikonst.
Eric Grate var verksam som skulptör, tecknare och målare. Han utbildade sig vid Kungliga Konsthögskolan mellan 1917-21 och företog sedan flera studieresor till Tyskland, Italien och Grekland. Mellan 1924-33 var han bosatt i Paris och var professor på Konsthögskolan mellan 1941-51. Han var även ledamot av Statens konstråd 1952-55 samt ledamot av Thielska galleriets styrelse från 1954.

Publicerad: