Bästa blommorna till balkongen

Rosmarin, timjan och pelargoner
Plantera din egen kryddträdgård på Balkongen. Foto: Blomsterringen

Förvandla din balkong till ett blomsterparadis i sommar. Madeleine Åsell på Blomsterringen i Västermalmsgallerian tipsar om de bästa blommorna till balkongen eller uteplatsen.

Om du planterar när det fortfarande är risk för frost och kyla är det bra att börja med tåligare blommor som exempelvis penséer. De håller dessutom oftast ända fram till midsommar.

– Penséer kan planteras ut tidigt på våren och finns i väldigt många färger. Utöver de klassiskt blålila, har vi även gammelrosa och aprikosfärgade sorter som är väldigt fina. Det finns även varianter med svarta blommor som är väldigt populära, säger Madeleine Åsell.

Fixa din egen kryddträdgård till uteplatsen

När kylan har släppt i mitten till slutet på maj kan du börja experimentera lite mer med blommorna och välja mer fritt bland olika sorter.

– Kryddväxter och medelhavsväxter som exempelvis olivträd är fint att plantera på balkongen. När vi håller 10 grader under dygnet så kan man plocka ut lite mer spännande grejer, säger Madeleine Åsell.

Rosmarin, lavendel och timjan är relativt tåliga växter som gillar att stå i sol eller i halvskugga. Rosmarin kan köpas som en liten buske eller som ett träd, och kan dessutom flyttas inomhus under vintern. Dessa sorter passar bra att plantera ihop eftersom de har liknande behov av både sol och vatten.

Mynta är en annan lättskött och populär krydda att plantera under sommaren, och kan användas till allt från drinkar och desserter till såser och dressingar. Eftersom mynta lätt sprider sig är det en utmärkt växt att plantera i en kruka, snarare än i en rabatt.

Dill, persilja och gräslök passar bra att plantera i ett lite mer skuggigt läge, men kräver mer vatten och näring, än exempelvis timjan och rosmarin.

Lila förgätmigej
Förgätmigej är perfekt att plantera på balkongen. Foto: Blomsterringen
Pelargoner
Pelargoner är tåliga blommor under sommaren. Foto: Blomsterringen

Tåliga blommor till balkongen

Det är inte för intet som pelargonen är en av våra mest älskade blommor. De finns i en mängd olika varianter, från blomstrande till gröna och melerade varianter. Dessutom är de oftast lätta att sköta och blommar ända in på hösten.

– Pelargoner är tacksamma att plantera eftersom de håller hela sommaren och kan klara av att torka upp mellan vattningarna. Det är bara att ta bort gamla blommor och blad så får pelargonerna nya blommor hela säsongen, säger Madeleine Åsell.

Andra tåliga blommor till balkongen är murgröna, margueriter, tagetes och verbena.

På Blomsterringen i Västermalmsgallerian hittar du ett stort urval av blommor till din balkong eller uteplats. Dessutom finns ett stort sortiment av vackra krukor – från neutrala lerkrukor till glaserade varianter från exempelvis populära varumärket Bergs Potter. Välkommen!