Så får du ordning och reda i skafferiet och kylskåpet

Pasta, müsli och burkar med tacosås. Öppna förpackningar och burkar som står och trängs i skafferiet eller kylskåpet. Med våra enkla knep organiserar du dina matvaror på nolltid.

Förutom att det ger en känsla av välbehag att ha ordning och reda hemma, blir livet lite lättare när du faktiskt hittar det du letar efter när du lagar mat eller bakar. Genom att organisera skafferiet och kylskåpet får du även bättre överblick över vad du faktiskt har hemma, vilket minskar risken för dubbelköp.

 

På sociala medier har tips på hur du organiserar hemmet blivit riktigt populärt de senaste åren. Burkar och matförvaring från både Clas Ohlson och Granit är särskilt omtyckta tack vare sina smarta funktioner.

 

 

Populära snurrbrickan har blivit viral

Snurrbrickan “Lazy Susan” från Clas Ohlson har blivit en av de största snackisarna. Brickan ger en bra översyn över vilka burkar du har i kylskåpet, så att du slipper plocka fram allt för att se vad som står längst bak.

 

– Just nu är snurrbrickan väldigt populär. Den finns i olika varianter med olika hög kant och med en eller två våningar. Den är perfekt att ha skafferiet eller kylskåpet.

 

Brickan har även flera andra fiffiga användningsområden.

– Jag vet flera som använder den för att förvara smink. Men man kan även ha den till matbordet. Det är många som tycker att den är perfekt som tacobricka, eftersom den är snurrbar, säger Engla Axelsson, driftchef på Clas Ohlson i Västermalmsgallerian.

 

Minskar matsvinn

Matförvaring gör det inte bara lättare att hålla rent i kylen och skafferiet, det är även ett bra knep för att hålla maten fräsch längre.

– Det mesta av det vi säljer har tätslutande lock vilket ökar hållbarheten och minskar matsvinnet. Vi har även förvaringslådor med durkslag så att man kan skölja av frukt och grönsaker och sedan förvara i kylskåpet, berättar Engla Axelsson.

6 tips för att organisera kylskåpet och skafferiet

1. Rensa

Börja med att plocka fram allt du har i skafferiet och kylen. Rensa bort gammalt.

2. Kategorisera

Dela upp varorna i olika kategorier. Exempelvis: pasta, kryddor, konserver och snacks. Det gör det lättare att hitta i skafferiet och du ser när du behöver köpa nytt.

3. Använd förvaringslådor och burkar

Köp förvaringslådor och glasburkar att hälla över maten i. Det gör det enklare att hålla rent, framför allt i skafferiet, där mjöl och havregryn har en tendens att hamna utanför förpackningen.

4. Märk upp innehållet

Märk upp etiketter med innehåll och utgångsdatum.

5. Använd först-in-först-ut-principen

Ställ äldre varor längst fram och nyare varor längst in. Det hjälper dig att undvika att maten inte används eller blir gammal.

6. Håll rent i skafferiet
Torka av hyllor och burkar regelbundet för att hålla det fräscht och fint i skafferiet.

Genom att följa dessa enkla tips kan du skapa ett organiserat och funktionellt skafferi och kylskåpet som gör matlagningen och inköpen mycket smidigare.