Så blir du av med torr och kliande hårbotten

Barber & Friends, frisör på Kungsholmen

Torr och kliande hårbotten kan vara ett riktigt påfrestande problem. Men med rätt behandling och produkter kan du bli av med problemet. Brahim Barhanko på Hair Lounge i Västermalmsgallerian ger sina bästa tips för ett välmående hår och hårbotten.

Hårbotten behöver, precis som huden i ansiktet, produkter som är anpassade efter hudtyp. Om hårbotten är ur balans kan det leda till att huden börjar flagna eller klia. Genom att anpassa vilka produkter man använder i håret, kan man minska risken att drabbas.

 

– Man kan tänka att hårbotten är förlängningen av huden i ansiktet. Alla har vi ju olika hudtyper. Hårbotten och håret behöver också en rutin som är anpassad för dig, precis som din hudvård, tipsar Brahim Barhanko på Hair Lounge.

Vanligare att drabbas när det är kallt

Kallare och torrare luft kan göra att huden också blir torrare. Därför är det vanligare att problemen uppstår under vintern.

– Har du en torr hårbotten, vilket är ganska vanligt under höst och vinter så rekommenderar vi produkter som jobbar återfuktande och lugnande för hårbotten, säger Brahim Barhanko på Hair Lounge.

 

Idag finns många produkter som lindrar och återfuktar vid problem med hårbotten. På Hair Lounge finns flera bra alternativ att välja bland.

 

– I System Professionals Balance serie finns det förutom ett väldigt bra schampo även en inpackning som är anpassad för hårbotten och en lotion som man kan applicera vid behov, på torra fläckar, men även vid en känslig och kliande hårbotten.

Så vet du om du har mjäll eller torr hårbotten

Men hur vet man om man har en torr hårbotten eller om det faktiskt är mjäll? Enligt Brahim Barhanko finns det några tecken som gör det lite lättare att reda ut.

 

– Det kan vara lite klurigt att veta, men generellt kan man säga att torrhet brukar uppstå fläckvis medan mjäll oftast är utspritt över hela botten. Mjäll kliar oftast inte, men en torr eller känslig hårbotten kan klia och vara irriterad, säger Brahim Barhanko.

Så förebygger du torr hårbotten

Genom att använda bra och återfuktande produkter ser du till att huden i hårbotten håller en jämn fuktbalans. Det är viktigt både för ett välmående hår och en fräsch hårbotten.

– Har du en bra fuktbalans och använder produkter som är anpassade för din hårbotten ska du inte behöva gå runt med en kliande hårbotten. Många går idag flera dagar mellan tvättningarna. Är det så att din botten börjar klia kan det till och med vara bättre att tvätta håret oftare än för sällan.