Så fixar du finaste dukningen till jul
En vackert dukat bord gör julfirandet extra speciellt. Set designern Frida Thofelt guidar till julens vackraste dukning. Hos oss i Västermalmsgallerian hittar du allt du behöver för ett riktigt fint julbord.
Skapa en festlig och välkomnande atmosfär med ett vackert dukat bord. Frida Thofelt, som jobbar som set designer och driver instagramkontot @fridasfinds, är något av en specialist på att skapa mysiga och välkomnande dukningar.
Använd mycket textilier när du dukar
Dukar och servetter är början på en fin dukning. Välj fritt bland enfärgade, rutiga eller mönstrade.
– Först och främst tycker jag att det är ljuvligt med stora dukar. Försök hitta en duk som är alldeles för stor för bordet så att det hänger ner på sidorna. Det gör att hela bordet känns lyxigare och mer högtidligt och andaktsfullt, tipsar Frida Thofelt.
Skippa gärna papperservetterna och satsa på tygservetter i en färg som du kan använda året runt. På Hemtex och Granit i Västermalmsgallerian finns ett stort urval av dukar och tygservetter.
– Jag dukar alltid med tygservetter, både miljön och för att det är trevligt, säger Frida Thofelt.
Granit och Hemtex har många neutrala färger som beige eller grönt, som trots den neutrala färgen kan få en julig känsla.
– Om man köper gröna till jul, kan man ju lika gärna ha dem på en sommardukning, tipsar Frida Thofelt.
Rosetter är en trendig detalj som enkelt ger dina neutrala inredningsdetaljer mer julkänsla. På Lagerhaus finns ett stort utbud av sidenband som kan knytas på servetter eller runt en karaff eller ljusstake.
Blanda gammalt och nytt
För att göra dukningen mer spännande är det trevligt att blanda gammalt och nytt. Gamla mässingsljusstakar med lackade ljus från Lagerhaus ger mer liv åt bordet.
– Färgade och långa ljus gör att en dukning känns mycket mer exklusiv och kul. Jag gillar när det jag dukar med har olika höjder. När allt är på samma nivå så kan det bli ganska trist, säger Frida Thofelt.
Man behöver heller inte känna att allt måste matcha. Udda fat eller servetter som inte matchar duken bidrar till mer liv på bordet.
– Jag brukar hålla någon sak enhetlig, som glasen eller tallrikarna. Sen blandar jag mycket. Jag dukar mycket med second hand, men vill inte att dukningen för den sakens skull ska kännas muggig. Det roligaste är att blanda gammalt och nytt. Om gästen inte kan avgöra vad som är nytt och vad som är second hand, då är jag nöjd, säger Frida.
Fina julblommor är en självklarhet till juldukningen men genom att addera oväntade detaljer eller något som sticker ut blir bordet mer intressant.
– Jag brukar alltid ha någon slags “conversation piece”. Ett härligt frukttorn eller ett tårtfat med vindruvor och lyxiga frukter. Jag brukar plocka ihop det som finns på extrapris och som gästerna även kan äta av. Framförallt tycker barnen att det är urhärligt att man kan äta direkt från bordet, säger Frida.
Frida tipsar även om att utgå från en bild, från exempelvis Pinterest, för att få inspiration och hitta oväntade detaljer.
– Jag tycker att det är jättetrevligt med bordsplacering. Det är väldigt högtidligt även om det bara är den närmaste familjen. Sist jag dukade satte jag placeringskortet i en brysselkål. Använd fantasin och gör det lätt för dig. Fundera på vad du har hemma och vad du kan komplettera med som du även kan använda efter jul och inte enbart för den här dukningen, säger hon.
Vad är ett måste på julbordet för dig?
– Jag följer inte trender, till jul vill jag ha det tryggt och lite traditionellt. Jag vill ha vippigt granris, traditionella mässingsljusstakar, handstöpta ljus och gärna pressade krispiga servetter. Och senapssill så klart, men absolut inte direkt ur burken, säger Frida Thofelt.
På Granit och Lagerhaus hittar du fina burkar med snäpplock eller skruvlock som är trevliga att hälla upp julmaten i och samtidigt bidrar till att göra dukningen lite trevligare.